Akpınar Mh. Şehit Mümin Mutlu Sk Osman Sezer İş Merkezi C Blok Kat: 3, 16180 Osmangazi/Bursa

Bursa Psikolog

Bir psikolog seçmek, uygulama türüne ve kişinin bireysel tercihine bağlıdır. Kişi, alanında deneyimli, yanında rahat hissedeceği nitelikli bir psikolog bulmalıdır.

Bir psikoloğun rolü, genel yaşam zorluklarının yanı sıra zihinsel sağlık sorunları olan insanlara yardım etmektir.

Lisanslı bir psikolog, niteliklerini kazanmak için uzun bir eğitimden geçer. 4 yıllık lisans eğitimi ve ardından 4 yıllık lisansüstü klinik psikoloji eğitimi söz konusudur.

Psikolog, zihinsel sağlık sorunları konusunda uzmanlaşmıştır.

Psikologlar, insanların belirli bir şekilde düşündüklerini, hissettiklerini veya davrandıklarını tam olarak belirlemelerine yardımcı olmak için genel bilim ve davranışsal ve sinirbilim prensiplerini kullanır.

Altta yatan nedeni veya tetikleyiciyi bulmaya çalışırlar. Psikolog, daha sonra kişinin sorunları üzerinde çalışmasına ve gerekirse davranışlarını değiştirmesine yardımcı olabilir.

Uzm. Klinik Psikolog Hülya ZANBAK

Bursa’da danışan kabul eden Uzman Klinik Psikolog Hülya Zanbak kimdir?

Psikologlar hangi konularda yardımcı olabilirler?

Kişi çeşitli nedenlerle bir psikologdan yardım isteyebilir. Sebepler, kronik depresyon gibi uzun vadeli veya keder gibi kısa vadeli olabilir.

Diğer örnekler, insanların aşağıdakilerle başa çıkmasına yardımcı olmayı içerir:

  • Stres
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Ağrı ile ilgili zihinsel sağlık sorunları
  • İlişki sorunları
  • Bağımlılık
  • Bilişsel problemler
  • Suç eğilimleri
  • Engelliliğe uyum

Bazı psikologlar belirli çalışma alanlarında uzmanlaşır veya deneyime sahiptir.

Bir psikoloğu iyi yapan nedir?

İyi bir psikolog kendi alanında yetkin olacak ve yüksek kaliteli terapi sağlayacaktır.

Amerikan Psikoloji Derneği, iyi bir psikoloğun bir kişinin şunları dikkate alacağını öne sürüyor:

  • özellikler
  • benzersiz değerler
  • koşullar
  • kişisel hedefler

Klinik psikolog, yüksek lisans düzeyinde eğitim tamamlamış olmalıdır.

Psikolog Bursa

Bursa’da psikolog seçerken aşağıda ele aldığımız prensipler ışığında bir değerlendirme yapabilirsiniz. Bir kişi için en uygun psikolog, bir başkasıyla aynı sonucu vermeyebilir. Psikolog seçerken insanların göz önünde bulundurması gereken mesleki ve kişisel faktörler vardır.

Psikolog nasıl seçilir?

Yetkinlik kontrolü

Bir psikolog seçerken, terapi seansları için görmeyi düşündüğünüz kişinin lisanslı olduğundan emin olmak istersiniz. Klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış olan klinik psikologlar, ülkemizde tedavi yetkisine sahiptir.

Bursa Psikolog Tavsiyesi

Bir psikoloğa olası ziyaret hakkında başkalarıyla konuşmak göz korkutucu olabilir ve özel bir konu olabilir. Bununla birlikte, arkadaşlarınızdan veya aile üyelerinizden birinin de bir noktada bir terapisti ziyaret etmiş olması muhtemeldir. Sonuç olarak, size kendilerine yardımcı olan birini ve gittikleri psikoloğu nasıl seçtikleri sürecini tavsiye edebilirler.

Bu bir seçenek değilse, her zaman gidip birinin incelemelerine bakabilirsiniz. Bu onların web sitesinde veya Google’da olabilir.

Deneyim

Yardıma ihtiyacınız olan belirli bir konuda deneyimli bir psikolog seçin ve ona bu konuda yardımcı olmak için tipik olarak hangi yaklaşımları kullanacaklarını sorun. 

Telefon veya e-posta yoluyla ulaşın

Bağlantı önemlidir ve potansiyel psikoloğunuza ulaşmak ve ona birkaç soru sormak bir ‘his’ edinme fırsatı sağlayacaktır. 

Sorulacak birkaç faydalı soru şunlardır:

  • Yeni danışan kabul ediyor musunuz?
  • Ne zaman müsaitsiniz?
  • Seans ücreti ne kadar?
  • Ne zamandır çalışıyorsunuz?
  • Hangi terapiler konusunda eğitim aldınız?

Bursa’da sizin için en iyi psikoloğu bulun

Etkili bir psikolog, problemin kendisi ve tedaviyi nasıl sağladığı da dahil olmak üzere bir kişinin bireysel ihtiyaçları ile çalışabilecektir.

Yaklaşımlar

Bir psikoloğun konuya bağlı olarak kullanabileceği farklı yaklaşımlar vardır.

İlgili alanda deneyimli bir psikolog seçmek, bir terapi planının işe yarama şansını artıracaktır.

İlişki

Terapinin etkili olabilmesi için kişinin psikoloğunun yanında kendini tamamen rahat hissetmesi gerekir. İyi bir ilişkiye sahip olmak, hassas konulara açılmayı kolaylaştırır.

Bir psikolog özel muayenehanede veya başka bir işyerinin parçası olarak çalışabilir. Örneğin, bir okul veya üniversite kampüsünde bir psikolog olabilir.

Maliyetler

Tedavi ücretleri, sağlık ortamına ve sigorta gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

bursa psikolog hülya zanbak
Uzman Klinik Psikolog Hülya Zanbak Kimdir?

1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Uludağ Üniversitesi‘nde, klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Uludağ Üniversitesi (Bursa) Psikiyatri Anabilim Dalı’nda, 2005 yılından itibaren de Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi‘nde olmak üzere meslekte 24 yılını tamamlamıştır.

Aynı zamanda, Bursaspor Futbol Kulübü‘nde psikolojik performans danışmanı olarak görev yapmıştır. 2000-2012 yılları arasında UÜ. SHMYO Sağlık Psikolojisi, Eğitim Fakültesi PDR bölümünde çocuğu tanıma ve değerlendirme, ruh sağlığı ve davranış bozuklukları, klinik psikoloji derslerinde eğitmenlik yapmıştır.

Dumlupınar Üniversitesi‘nin yürütmekte olduğu Aile Danışmanlığı Eğitimi’nde eğitmen olarak görev almış, Bilişsel davranışçı terapi, sanatla terapi, stres yönetimi eğitimlerini tamamlamıştır. Bursa A4 Psikiyatri Merkezi’nde çalışmaktadır.

Randevu Al
Randevu onayı için kullanılacaktır.

Çocuk psikoloğu seçimi

Çocukların beyinleri sürekli gelişmektedir ve bir kişinin bir çocuğu psikoloğa götürmesinin birçok nedeni vardır. Durum ne olursa olsun, bir çocuk psikoloğu önemli bir rol oynar.

Onlarla tedaviye başlamadan önce bir çocuk psikoloğunun uzmanlaştığı alanı kontrol etmek önemlidir.

Örneğin, bir çocuk psikoloğu şu alanlarda uzmanlaşabilir:

  • gelişimsel çocuk psikolojisi
  • anormal çocuk psikolojisi
  • ergen psikolojisi

Bu kategoriler, farklı yetkinlik ve beceri alanlarına dayanır.

Gelişimsel bir çocuk psikoloğu, bilişsel gelişim gibi daha tipik durumlarda uzmanlaşırken, anormal çocuk psikoloğu, zihinsel sağlık koşulları gibi daha az yaygın sorunlarla çalışacaktır. Ergen psikologları 12-18 yaş arası çocuklarla çalışacaktır.

Psikolog seçimi ipuçları

Psikologlar ve danışanlar birlikte çalışır. Doğru uyum önemlidir. Psikologların çoğu, belirli bir psikologla çalışıp çalışmamaya karar vermede önemli bir faktörün, o psikoloğun referansları ve yetkinliği belirlendikten sonra, o psikologla kişisel rahatlık seviyeniz olduğu konusunda hemfikirdir. Psikoloğunuzla iyi bir ilişki çok önemlidir. Kendinizi rahat ve huzurlu hissettiğiniz birini seçin.

İlk danışma, bir kişinin psikoloğuyla uyumunu görmesine izin verecektir. Terapi hakkında teknik sorular sormak için iyi bir zaman.

Aşağıdakiler, bir kişinin ilk konsültasyon sırasında yapmak isteyebileceği bazı şeylerdir:

  • Psikoloğun hangi niteliklere sahip olduğunu kontrol edin. Lisanslı olduklarından emin olun.
  • Psikoloğa bu alandaki deneyimlerini ve ilgilerini sorun. Bu, kişi için doğru olup olmadığını görmeyi kolaylaştıracaktır.
  • Ücretler hakkında bilgi alınız.
  • Tedavi planının neler içerdiğini öğrenin. Terapi tamamen konsültasyona dayalı mı yoksa başka teknikler içeriyor mu?

Sorabileceğiniz bazı sorular:

  • Lisanslı bir psikolog musunuz? Kaç yıllık deneyiminiz var?
  • Kendimi (endişeli, gergin, depresif vb.) hissediyorum ve sorunlar yaşıyorum (işimle, evliliğimle, yemek yemeyle, uyumayla vb.). Bu tür sorunları olan insanlara yardım etme deneyiminiz var mı? 
  • Uzmanlık alanlarınız nelerdir – örneğin çocuklar ve ailelerle çalışmak?
  • Ne tür tedaviler kullanıyorsunuz ve bunların benim sorunumla baş etmede etkili olduğu kanıtlandı mı? 

Rahatsız edici görünen sorular sormaktan korkmayın. Terapi başladıktan sonra bir hatayı fark etmektense, bir psikoloğa ve onun yeteneklerine en baştan güvenmek daha iyidir.

Ne zaman yardım aramalı?

Bir psikolog birçok soruna yardımcı olabilir.
Aşağıdaki duyguların aşırı hissedilmesi durumunda yardım istemek iyi bir fikir olabilir:

  • endişelenmek
  • üzüntü
  • çaresizlik
  • saldırganlık veya diğer olağandışı davranışlar

Ne zaman yardım isteneceğinin iyi bir göstergesi, sorunun kişinin uyku veya iş gibi günlük aktivitelerini etkiliyor olmasıdır.

Aşağıdaki psikoloğa danışılması gereken durum örneklerine yer verdik:

  • Ezici ve uzun süreli bir çaresizlik ve üzüntü hissediyorsunuz ve aile ve arkadaşlarınızdan gelen çabalara ve yardımlara rağmen sorunlarınız düzelmiyor gibi görünüyor.
  • Günlük faaliyetleri yerine getirmekte zorlanıyorsanız: örneğin, işteki ödevlere konsantre olamıyorsunuz ve bunun sonucunda iş performansınız düşüyor.
  • Aşırı endişeleniyorsun, en kötüsünü bekliyorsun ya da sürekli gerginsin. 
  • Eylemlerin kendine ya da başkalarına zarar veriyor: örneğin, çok fazla alkol alıyorsun, uyuşturucu kullanıyorsun ya da aşırı tartışmacı ve saldırgan oluyorsun.

Bir psikoloğun uzmanlaşabileceği çocuk, bilişsel veya davranışsal psikoloji gibi farklı alanlar vardır.

Psikolog ararken, kişi yardım aradığı alanda deneyimi olan birini seçmelidir. Psikologla iyi bir bağlantı kurmak da çok önemlidir, çünkü yardımcı olabilmeleri için kişisel ayrıntıları anlamaları gerekecektir. İlk seansta bir psikoloğa bol bol soru sormak iyi bir fikirdir. 

Psikoloğa gitmek bana iyi gelecek mi?

Bazı psikoterapi türleri, hastaların depresyonunu, kaygısını ve ağrı, yorgunluk ve mide bulantısı gibi ilgili semptomları etkili bir şekilde azaltabilir. Araştırmalar, duygusal ve fiziksel sağlığın yakından bağlantılı olduğu ve bir psikolog görmenin kişinin genel sağlığını iyileştirebileceği fikrini giderek daha fazla desteklemektedir.

Bir psikologla en az birkaç seansı olan çoğu kişinin, tedavi edilmeyen duygusal güçlükleri olan bireylerden çok daha iyi durumda olduğuna dair ikna edici kanıtlar var. Büyük bir çalışma, hastaların yüzde 50’sinin sekiz seanstan sonra gözle görülür şekilde iyileştiğini, terapideki bireylerin yüzde 75’inin ise altı ayın sonunda iyileştiğini gösterdi.

Terapinin işe yaradığını nasıl anlayabilirim?

Terapiye başlarken, psikoloğunuzla net hedefler belirlemelisiniz. Depresyonla ilişkili umutsuzluk duygularının üstesinden gelmeye veya günlük yaşamınızı bozan bir korkuyu kontrol etmeye çalışıyor olabilirsiniz. Bazı hedeflere ulaşmak için diğerlerinden daha fazla zaman gerektiğini unutmayın. Siz ve psikoloğunuz hangi noktada ilerleme görmeye başlayacağınıza karar vermelisiniz.

Bir rahatlama ve bir umut duygusu hissetmeye başlarsanız, bu iyiye işarettir. İnsanlar genellikle terapi sırasında çok çeşitli duygular hissederler. İnsanların terapiyle ilgili bazı çekingenlikleri, acı verici ve rahatsız edici deneyimleri tartışmakta güçlük çekmelerinden kaynaklanabilir. Rahatlama veya umut hissetmeye başladığınızda, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı keşfetmeye başladığınızı gösteren olumlu bir işaret olabilir.

Bursa Osmangazi Psikolog

Uzman Klinik Psikolog Hülya Zanbak A4 Psikiyatri Merkezi’nde danışan kabul etmektedir.

Adres: Akpınar Mh. Şehit Mümin Mutlu Sk Osman Sezer İş Merkezi C Blok Kat: 3, 16180 Osmangazi/Bursa
Tarif: Hamitler-Fethiye İstasyonu, Osman Sezer İş Merkezi

Bursa Nilüfer psikolog

Merkezimiz Nilüfer’deki danışanlarımız için oldukça elverişli konumdadır.

Bursa FSM Psikolog

FSM’nin kuzeyinde yer alan Bağlarbaşı – Esentepe istasyonun ardındaki Hamitler-Fethiye istasyonu Osman Sezer İşhanı’na oldukça yakındır.